Ruimte onder het dak

Er zijn huizen waarbij de zolder nog écht zolder is. Er staan misschien wat dozen met oude spullen die eigenlijk door niemand meer echt gebruikt worden, het is er donker en een beetje stoffig. Als interieurontwerper krijg ik bij het zien van zo’n ruimte altijd meteen ideeën om van de zolder een lekkere ruimte te maken om in te kunnen ontspannen, yoga of sport oefeningen te doen of om hem gewoon in te richten als fijne tv- en loungeruimte voor het hele gezin.

Heb jij zelf ook nog wat stoffige ruimte over onder het dak waar nog wel wat aan gedaan kan worden?

Ik geef je nu een aantal tips om van je zolder een volwaardige leef verdieping te maken:

De basis
Zorg voor een goede (dak)isolatie en verwarming, zodat je het er behaaglijk warm kunt maken.
Creëer zoveel mogelijk daglicht, bijvoorbeeld door het plaatsen van dakramen.
Optimaliseer de bruikbare ruimte met een dakkapel. Dit zorgt niet alleen voor meer ruimte, maar ook voor nog meer licht.

De extra’s
Breek de vliering open en maak gebruik van het ruimtelijke effect dat ontstaat door de extra hoogte. Het geeft ook een mooie sfeer als je de balken en dakconstructie zichtbaar laat.

Met de afwerking van de ruimte kan je echt de puntjes op de i zetten. Kies ervoor om eventuele naden in het plafond glad af te werken, breng een mooi behang of kleur aan op de muur en leg er een nieuwe vloer in.

Als je toch nog veel spullen hebt die je ergens moet kunnen bewaren kan je onder het schuine dak ingebouwde kastruimte realiseren.

Combineer! Geef meerder functies aan de ruimte zodat je deze optimaal kan gebruiken. Door bijvoorbeeld een slaapbank te plaatsen kan je er in een handomdraai een logeerkamer van maken. Als je de zolderverdieping gaat veranderen in een mooi gastenverblijf, is het belangrijk om te letten op een verduisterende zonwering. Zo kunnen je gasten lekker uitslapen in de ochtend. Voor de verschillende Velux dakramen en dakkapelramen is er een hele handige oplossing: geïntegreerde zonwering. Je kan zowel kiezen voor transparant - om het licht te verzachten, als ook voor verduisterend. Zelfs een combinatie van de twee varianten in één systeem is mogelijk.

Als je van plan bent om van de zolderruimte een kinderkamer te maken is het leuk om te kiezen voor een van de vrolijk gekleurde rolgordijnen of om voor een rolgordijn met leuke print te gaan.

String kids

Een voorproefje...

Sandpaper Tray

Sandpaper Tray, het nieuwste ontwerp van Baas & Kleinbloesem is in de collectie opgenomen van ontwerplabel Vij5! Voor meer informatie en om het te bestellen kijk op www.vij5.nl